Gedik Yatırım: BIST-100 Endeksi’nin güne dalgalı bir açılışla başlamasını bekliyoruz

Gedik Yatırım: BIST-100 Endeksi’nin güne dalgalı bir açılışla başlamasını bekliyoruz

Gedik Yatırım, küresel piyasalarda, Trump'ın tasarısı, Trump'ın ticaret anlaşmaları ve Trump'ın Fed'e baskısının gündemde kalmaya devam ettiğini bildirdi. Raporda şu ifadeler yer aldı:

"Piyasa Gündemi

Küresel piyasalar, Fed'e odaklandı. Fed'in faiz indirimi beklentileri bu yıl için korunuyor ve Fed'in projeksiyonlarına göre iki faiz indirimi hala masada duruyor. Ancak, Fed tarafından gelen açıklamalar, temkinli davranacakları yönünde ve biraz daha veri biriktirmek istiyorlar. Bu nedenle eylül ayı öncesi Fed'in faiz indirimi beklentileri zayıf görülüyor. ABD'de Trump ve yönetimi ise son günlerde baskıyı arttırdı. Başta Trump olmak üzere Fed'in acil olarak faizleri indirmesi gerektiğini, indirmedikleri için ABD ekonomisine yaklaşık 1 trilyon dolara mal olacağı belirtiliyor. Trump, Fed Başkanı için adayını eylül veya ekim ayı gibi açıklamayı düşünüyor. Fed faiz indirmediği sürece Fed üzerindeki baskı devam edecektir. ABD'de vergi tasarısı onay için Senato'daydı ve onaylandı. Bu tasarı için piyasalar endişeli çünkü ABD'nin borç yükünün artabileceğini belirtiyorlar. Bu endişeler önümüzdeki günlerde daha da artarsa, risk iştahını baskılayabilir. ABD'nin ticaret anlaşmalarıyla ilgili gelişmelerde yakından izleniyor. 09 Temmuz sonrasına bunu uzatmayacağını belirten Trump, birçok ülkeye mektup göndererek tarife ödemeleri için bilgi vereceklerini ifade ediyor. Ticaret anlaşmalarıyla ilgili iyimserlik korunurken, ABD-Japonya arasındaki belirsizlikte önemini koruyor. Özetle, küresel piyasalarda, Trump'ın tasarısı, Trump'ın ticaret anlaşmaları ve Trump'ın Fed'e baskısı gündemde kalmaya devam ediyor. Bugün için ABD'de haziran ayı ADP özel sektör istihdam değişimi takip edilecek.

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler
15:15 ABD ADP Özel Sektör İstihdam Değişimi Önem:Yüksek
17:15 EuroB. ECB Lagarde Konuşması Önem:Yüksek

BIST-100 Strateji

Haftaya oldukça güçlü bir yükselişle başlayan ve dün de pozitif havanın korunduğu BIST-100 Endeksi günü %1,33 oranında bir değer kazanımıyla 10.080 puandan tamamladı. Psikolojik öneme sahip 10.000 seviyesi üzerinde kalıcılık korunabilirse yükseliş eğiliminin etkisini sürdürebileceği endekste, 10.100 – 10.140 aralığı kısa vadeli ilk direnç bölgesi olup, devamında 10.200 – 10.230 bölgesi direnç olarak izlenecektir. 10.230 direnci de aşılabilirse 10.275 – 10.350 ve 10.400 seviyeleri direnç konumunda bulunmaktadır. Endekste olası kâr satışlarında ise 10.000 seviyesi ilk güçlü ve kritik destek noktası olup, bu seviye altına sarkmalarda 9.940 – 9.900 – 9.860 ve 9.770 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. BIST-100 Endeksi’nin güne dalgalı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

Önemli Makro ve Şirket Haberleri

İSO Türkiye İmalat PMI haziranda 46,7’ye geriledi. 

Haziran 2025’te İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, 46,7 seviyesine gerileyerek son sekiz ayın en düşük değerine ulaştı. Endeksin 50 eşik değerinin altında kalması, sektördeki daralmayı işaret ederken, Nisan 2024’ten bu yana faaliyet koşullarının kesintisiz bozulduğu görüldü. Talepteki zayıflık nedeniyle yeni siparişlerde ve ihracat siparişlerinde belirgin bir düşüş yaşandı. Bu durum, üretim hacminde azalmalara ve istihdam ile satın alma faaliyetlerinde hızlanan gerilemelere yol açtı. Satışlardaki zayıflığa karşın, nihai ürün stokları artış gösterirken, girdi maliyetlerinde kur etkisi ve bölgesel gelişmeler kaynaklı enflasyonist baskılar görüldü. Ancak talep yetersizliği, firmaların fiyatlama gücünü sınırladı.

İSO Sektörel PMI Haziran raporuna göre, takip edilen tüm sektörlerde üretim daralırken, yalnızca makine ve metal ürünleri sektöründe yeni siparişlerde hafif bir artış yaşandı. Yeni ihracat siparişlerinde ise sadece dört sektörde iyileşme gözlemlendi ve en güçlü artış yine makine ve metal ürünlerinde gerçekleşti. Ana metal sanayi ile elektrikli ve elektronik ürünlerinde istihdam artarken, diğer sektörlerde istihdam kayıpları dikkat çekti. Girdi maliyetlerindeki artışa rağmen, çoğu sektörde ürün fiyatlarında enflasyon mayıs ayına göre yavaşladı. Tedarik zincirinde ise dört ay sonra ilk kez teslimat süreleri uzadı; gecikmelerin temel nedeni ham madde eksikliği olarak gösterildi."

  Hibya Haber Ajansı